Net als bij onderhandse leningen, stem je met een kredietverstrekker een rente vast voor je zakelijke leningen en zakelijke kredieten, dit tarief bepaalt hoe hoog de financieringskosten voor je bedrijf zullen zijn. Aangezien de rentevoet bepaalt hoeveel je bedrijf zal moeten betalen, is het noodzakelijk om te begrijpen welke soorten rentetarieven er zijn, hoe ze werken en hoe deze van invloed zijn op de financiën van je bedrijf.
Verschillende soorten rentetarieven voor zakelijke leningen
Het rentevoorstel dat je ontvangt wanneer je een zakelijke lening kan een vaste of variabele rente betreffen. De ene komt vaker voor dan de andere, en ze hebben allebei hun voor- en nadelen.
Vaste rente - wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?
De meest voorkomende rente van zakelijke leningen aan kleine en middelgrote bedrijven is een vaste rente. Dit betekent dat het percentage niet verandert gedurende een bepaalde renteperiode. Met andere woorden: de rente wordt vastgezet totdat de lening is afgelost of tot een andere overeengekomen datum. Gedurende deze periode heeft de geldverstrekker geen mogelijkheid om het rentepercentage tijdens de uitleenperiode te wijzigen.
De reden waarom zakelijke leningen normaal gesproken een vaste rente hebben, is omdat voor zowel de kredietverstrekker als de onderneming de toekomstige inkomsten voorspelbaar zijn. Voor de kredietverstrekker is het dan duidelijk of aan alle kosten (bijvoorbeeld kosten voor het inkopen van het geld, operationele kosten en kosten voor het risico) voor het verstrekken van de zakelijke lening wordt voldaan en voor de onderneming weet precies wat zij komende jaren moet betalen.
Afhankelijk van de kredietverstrekker, kunt je de mogelijkheid krijgen om de rentelooptijd te laten afwijken van de looptijd van de lening. Met andere woorden, je kunt net als bij een hypotheek de rente voor bijvoorbeeld 1 jaar vastzetten, bij een looptijd van 10 jaar.
Voordelen van een vaste rente:
- U kunt eenvoudig berekenen welke maandelijkse kosten je tijdens de looptijd van de lening zult hebben. Hierdoor kunt je je kosten en cashflow beter plannen.
- Daarnaast is het voordelig als je verwacht dat de markt onzeker is en dat de rente gaat stijgen.
- Tenslotte hoeft je zich geen zorgen te maken over hoe de rentevoet zich ontwikkelt.
Nadelen van vaste rente / vaste rente:
- Historisch gezien is een vaste rente duurder dan een variabele, omdat het moeilijk is om te timen wanneer de rente laag is en omdat je een premie moet betalen om de rente vast te leggen.
- Tevens kan het vervroegd terugbetalen van de lening kan extra kosten met zich meebrengen (afhankelijk van de kredietverstrekker)
Variabele rente - wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?
Een variabele rente voor een zakelijke lening is eigenlijk hetzelfde als een variabele rente voor je privé hypotheek, de rente die je betaalt is afhankelijk van een referentierente. Concreet betekent dit dat het rentepercentage varieert gedurende de looptijd van de lening. In de eerste maand kan het rentepercentage 7% zijn, terwijl het zes maanden later 8% kan zijn.
Afhankelijk van de geldverstrekker wordt de variabele rente op verschillende aangeboden. Het meest gebruikelijke referentierente in Nederland is EURIBOR, dit betreft de rente dat de grote Europese banken (waaronder ING, Rabobank en ABN Amro) voor elkaar hebben vastgesteld voor het uitlenen van Euro's. Stijgt dit rentepercentage, dan stijgen ook je rentelasten en vice versa. Een andere veel voorkomende referentierente is LIBOR, de rente waartegen de Britse banken elkaar geld lenen.
Variabele rentetarieven komen minder vaak voor bij zakelijke leningen van minder dan € 100.000, maar zijn mogelijk wel een optie bij grotere leningen. Of je een variabale rente aangeboden krijgt, is afhankelijk van de kredietverstrekker en de financiële situatie van het bedrijf.
Voordelen van variabele rentetarieven:
- Is historisch goedkoper dan vaste rente
- Daalt de referentierente, dan wordt de lening goedkoper
Nadelen van variabele rentetarieven:
- Uw rentekosten variëren, waardoor het moeilijker wordt om te plannen hoeveel de rentekosten voor je bedrijf zijn
- Als het referentietarief stijgt, kunnen je kosten aanzienlijk stijgen
- Voor de zekerheid moet je extra liquiditeit beschikbaar houden voor het geval de rente stijgt
Variabele rentetarieven met een plafond - wat is dat?
Een niet zo gebruikelijke variant bij zakelijke leningen voor het midden- en kleinbedrijf is om een variabele rente af te spreken met een plafond, een zorgenoemde rentecap. Met andere woorden, het rentepercentage kan variëren over de looptijd van de lening, maar mag een bepaald niveau niet overschrijden. Dit geeft je bedrijf enkele van de voordelen van zowel variabele als vaste rentetarieven; je kunt profiteren van de mogelijkheid om een lagere rente te krijgen en ook een maximale vaste kosten budgetteren voor de lening. De keerzijde van deze vorm van rente is dat de bank er normaal gesproken een premie voor in rekening brengt, dat wil zeggen dat je moet betalen voor het renteplafond. Dit product is behoorlijk complex en wordt door de meeste kredietverstrekkers enkel verstrekt aan financiële professionals.
Moet ik kiezen voor een variabele of vaste rente?
Voordat je zich afvraagt of je je rente wel of niet moet vastzetten, moet je eerst kijken welke kansen je bedrijf daadwerkelijk heeft. Zoals hierboven vermeld, krijgen niet alle bedrijven een variabele rente aangeboden, waardoor de vraag irrelevant wordt. Mocht je wel aanbiedingen willen ontvangen met zowel variabele als vaste rentes, dan kunt je dit doen door gebruik te maken van vergelijkingsservices die namens je bedrijf tegelijkertijd contact opnemen met meerdere kredietverstrekkers.
Voor die bedrijven die de mogelijkheid hebben om te kiezen tussen een vaste en een variabele rente, is het meestal aan te raden om een deel van de lening aan een vaste rente te koppelen en een variabele rente te hebben over het resterende geleende bedrag. Op deze manier kunt je je risico's van een stijgende referentierente beperken en krijgt je tegelijkertijd enige flexibiliteit en de mogelijkheid om de financieringskosten te budgetteren.
Renteloze leningen?
Sommige kredietverstrekkers gebruiken een vaste vergoeding in plaats van een rente over de zakelijke lening. Dit doen ze om het ondernemers gemakkelijker te maken zodat ze vanaf dag één weten wat de werkelijke kosten zullen zijn en niet het rentepercentage hoeven te berekenen dat afhankelijk is van het bedrag, de looptijd en het aflossingspercentage.
Wanneer je renteloze zakelijke leningen vergelijkt met leningen met een rentetarief, moet je altijd kijken naar wat de werkelijke uiteindelijke kosten zijn. Hier loont het ook de moeite om eventuele andere kosten op te nemen, zoals afsluitkosten, trekkingskosten en facturatiekosten. Wij helpen je hier altijd bij en zorgen ervoor dat de voorwaarden transparant zijn wanneer we presenteren welke aanbiedingen je heeft ontvangen.
Hoe wordt de rente bepaald?
De rente op zakelijke lening en zakelijk krediet wordt normaal gesproken vastgesteld op basis van een kredietbeoordeling op je bedrijf en mogelijk ook op je als de eigenaar van het bedrijf. Dit laatste vindt normaal gesproken plaats in het geval dat een persoonlijke borgstelling/garantie voor de zakelijke lening vereist is door de kredietverlener. Over het algemeen is de kredietbeoordeling grondiger (d.w.z. meer informatie wordt beoordeeld) als er geen persoonlijke garantie voor de lening wordt gegeven.
De kredietverstrekker maakt een kredietbeoordeling om te bepalen hoe groot het risico is dat het bedrijf de lening niet kan terugbetalen volgens de leningsovereenkomst. Tijdens het proces van een kredietbeoordeling maakt de kredietverstrekker normaal gesproken een kredietbeoordeling van meerdere facetten van je bedrijf. Normaal gesproken wordt er informatie opgevraagd over de financiële resultaten van je bedrijf en of je betalingsachterstanden (bijvoorbeeld BKR-noteringen) heeft gehad. Daarnaast controleren kredietverstrekkers normaal gesproken de laatste financiële resultaten van het bedrijf, de transactiehistorie van de rekeningen van de onderneming, evenals informatie over waarvoor de lening zal worden gebruikt en welke impact dit heeft op de resultaten van het bedrijf.
De rente kan ook worden beïnvloed door de zekerheden die de onderneming voor de lening stelt. Als de zekerheid een persoonlijke garantie betreft, heeft de kredietwaardigheid van de persoon invloed op de rentevoet. Als de zekerheid in plaats daarvan een machine, een voertuig of een ander eigendom is, heeft de executiewaarde van dit object een effect op de rentevoet.
Wat is het gemiddelde rente voor zakelijke leningen?
Verstrekkers van privé hypotheken zijn heel transparant met het delen van de tarieven voor leningen. Helaas presenteren kredietverstrekkers van zakelijke leningen geen cijfers over de gemiddelde rente. Vermoedelijk komt dit doordat de rente van deze leningen sterk varieert. DIt is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van je bedrijf, de financiële situatie en de voorwaarden van de leningsovereenkomst. Met andere woorden, het zal erg moeilijk zijn om een werkelijk gemiddeld rentepercentage af te geven.
Meestal is de beste manier om te zien welk rentepercentage de markt bereid is je bedrijf te bieden. je kunt dit eenvoudig doen via onze service, aangezien wij contact opnemen met meerdere kredietverstrekkers en hen een bod laten doen tegen welk rente ze bereid zijn een lening aan je bedrijf. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal vragen voor ons te beantwoorden en wij zorgen voor de rest. Als je niet op een van de aanbiedingen wenst in te gaan, dan kost het ook niets.
Wat is de nominale en effectieve rente?
Het nominale rente is de rente dat kredietverstrekkers normaal gesproken op hun websites en eventuele andere advertenties publiceren. Dit zijn de rentekosten die je bedrijf betaalt over het werkelijke geleende bedrag. Als je bedrijf bijvoorbeeld € 100.000 leent tegen een rentepercentage van 10%, bedragen de rentekosten € 10.000 voor één jaar, op voorwaarde dat je de volledige lening na één jaar terugbetaalt.
De effectieve rente is wat je eigenlijk zou moeten gebruiken bij het vergelijken van zakelijke leningen en kredieten voor je bedrijf. Dit omvat alle kosten zoals factureringskosten, afsluitkosten en trekkingskosten.
We helpen onze klanten altijd te begrijpen wat de gepresenteerde rente nu echt voor je betekent en wij bieden ondersteuning wanneer je een besluit gaat nemen welke financiering het beste bij je bedrijf past. Dien een aanvraag in en ontdek welk rentepercentage je bedrijf zou kunnen krijgen, zonder dat je iets hoeft te betalen.
KOMPAR en zakelijke leningen
Dankzij onze service kunt je bedrijfsleningen van meer dan 20 kredietverstrekkers en banken vergelijken. Als je zakelijke leningen en zakelijke kredieten vergelijkt, moet je altijd naar de rente kijken, omdat deze laat zien wat het werkelijk kost. Via onze service kunt je duidelijk zien wat de werkelijke kosten per zakelijke zijn. Als je vragen of opmerkingen heeft, staan onze financiële adviseurs altijd klaar om je te helpen bij het kiezen van de beste lening voor je bedrijf.