Free Resources

Zakelijke autolening versus Financial Lease: wat zijn de verschillen?

Info nodig over een financiele lease met verpanding? Het verschil met de zakelijke lening? Lees ons artikel. Wees op de hoogte voor je je contract tekent!

Hoe werkt een financiele lease met verpanding met Kompar
  • 4
    minuten leestijd
  • Laatste update:
    July 27, 2023

In dit artikel lees je over:

  • check
    Wat is een zakelijke lening?
  • check
    Wat is een financial lease?
  • check
    Wanneer is welke beter?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

  • check
    Vergelijk 15+ financiers
  • check
    Gratis persoonlijk advies
  • check
    Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Ben je een ondernemer en op zoek naar de beste manier om een bedrijfsauto te financieren? Dan ben je hier aan het juiste adres! We gaan het hebben over twee opties die je kunt overwegen: een zakelijke lening en financial lease. 

Deze financieringsmethoden kunnen je helpen een bedrijfsauto te bemachtigen zonder directe financiële lasten. Maar dat is niet alles! We gaan ook in op twee toonaangevende spelers op het gebied van financial lease in Nederland: Hiltermann Lease en BeEquip. 

Ontdek welke optie het beste bij jouw bedrijf past en laat ons je begeleiden in het maken van de juiste keuze. 

Zakelijke lening:

Een zakelijke lening is een klassieke manier om geld te lenen voor een bedrijf bij een financiële instelling, zoals een bank. Met dit geleende bedrag kan het bedrijf een auto aanschaffen en dit bedrag in termijnen terugbetalen, inclusief rente. 

Deze financieringsvorm biedt flexibiliteit, omdat het bedrijf de volledige eigendom van de auto behoudt en deze vrij kan gebruiken naar eigen inzicht. Bovendien kan de rente op een zakelijke lening fiscaal aftrekbaar zijn, wat de totale kosten kan verlagen.

Financial Lease:

Financial lease is een leasemogelijkheid waarbij een bedrijf een auto huurt voor een langere periode en de optie heeft om deze aan het einde van de leaseperiode te kopen. In tegenstelling tot een zakelijke lening wordt het bedrijf direct economisch eigenaar van de auto, terwijl de leasemaatschappij juridisch eigenaar blijft. 

Gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst betaalt het bedrijf maandelijkse leasetermijnen, inclusief rente en afschrijving. Aan het einde van de leaseperiode heeft het bedrijf de mogelijkheid om de auto over te nemen tegen een vooraf bepaalde restwaarde.

Belangrijke verschillen van leasen vs lening

Betalingen: 

Zowel een zakelijke autolening als het leasen van een bedrijfsvoertuig brengt aanvankelijke kosten met zich mee.

Bij lenen kan een aanzienlijke aanbetaling nodig zijn, wat je directe cashflow kan beïnvloeden. Bovendien kun je vaak maar maximaal 1-2 keer je maandomzet lenen. Als je bijvoorbeeld een auto van 50.000 euro nodig hebt, maar slechts 7.000 euro per maand verdient, kan dit problematisch zijn.

Als je naar de bank gaat om een auto te kopen zonder alternatieve financiering, zul je meestal maandelijks meer rente dan aflossing moeten betalen. Dit kan een korte termijn belasting op je cashflow veroorzaken en invloed hebben op je vermogen om in de toekomst extra bedrijfsleningen aan te gaan.

Bij leasen is echter meestal een borgsom nodig, gelijk aan één maand betaling. Als je geen autolening kunt krijgen vanwege een lage omzet, is leasen wellicht een interessante optie.

Leasen kan lagere maandelijkse betalingen betekenen op korte termijn, waardoor je cashflow onder controle blijft. Hierdoor kun je je een modernere auto veroorloven die anders boven je budget zou zijn.

Let op! Op lange termijn kunnen de kosten voor het continu wisselen van leasecontracten echter toenemen. De aankoop van een auto wordt na verloop van tijd een gunstigere optie omdat de betalingen stoppen zodra de lening is afbetaald.

Onderhoud

Regelmatige onderhoudscontroles en reparaties zijn essentieel. Het verschil in wie verantwoordelijk is voor het onderhoud verschilt tussen een autolening en een lease.

Bij een leaseovereenkomst zijn leasewagens vaak voorzien van bepaalde vormen van onderhoud, reparaties en zelfs gratis olieverversing! Dit kan de stress van autoreparaties verminderen, maar pas op, afwijkingen van het normale kunnen resulteren in boetes.

Met een zakelijke autolening ben je niet gebonden aan een contract. Als eigenaar draag jij alle verantwoordelijkheid en kosten.

Kilometers

Het doel van het voertuig bepaalt of je het koopt of least voor een klein bedrijf. Op basis daarvan kun je beslissen hoeveel kilometers je per jaar verwacht te rijden.

Een leaseovereenkomst komt meestal met een kilometervergoeding die bepaalt hoeveel kilometers je met de auto mag rijden. Als je de afgesproken kilometers overschrijdt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht, wat snel kan oplopen.

Als je bijvoorbeeld een taxiservice hebt, in de logistiek zit of vaak naar klanten rijdt, kan een zakelijke autolening op lange termijn voordeliger zijn, omdat je je rijtijd niet hoeft te beperken en je de volledige eigenaar bent.

Personalisering

Bedrijven willen vaak voertuigmarketing gebruiken door hun wagenpark uit te rusten met bedrijfsstickers, zoals logo's en contactgegevens.

Bij een zakelijke autolening staat niets je in de weg om dit te doen. Pas echter op bij een geleasede auto! Deze moet worden teruggebracht in bijna showroomconditie, afgezien van normale slijtage en scheuren. Aanpassingen zijn meestal niet toegestaan voor geleasede voertuigen en kunnen leiden tot aanzienlijke kosten.

Zakelijke lening versus Financial Lease bij Kompar

Hoe kan Kompar je hiermee helpen? 

Financial lease of autolening bij Hiltermann Lease:

Hiltermann Lease is echt ervaren in het aanbieden van op maat gemaakte financial lease-oplossingen voor bedrijven in Nederland. Ze hebben een groot netwerk van leveranciers en dealers, dus je kunt kiezen uit veel merken en modellen voor je bedrijfsauto. 

Met flexibele leaseperiodes en aantrekkelijke rentetarieven, kun je je wagenpark uitbreiden zonder te veel geld uit te geven. En hun klantenservice is top, dus je kunt op ze rekenen!

Financial lease of autolening bij BeEquip:

BeEquip is helemaal gericht op financial lease voor milieuvriendelijke bedrijfsvoertuigen. Als je je ecologische voetafdruk wilt verminderen, moet je zeker bij hen kijken. Ze hebben een breed scala aan elektrische en hybride voertuigen voor zakelijk gebruik. 

Het is geweldig dat ze duurzaamheid belangrijk vinden en je helpen verantwoorde keuzes te maken voor je wagenpark. En ze hebben ook goede financieringsvoorwaarden!

Belangrijke vergelijkingspunten:

Productaanbod: Hiltermann Lease heeft veel verschillende merken, terwijl BeEquip zich richt op milieuvriendelijke voertuigen.

Leasevoorwaarden: Beide partners hebben flexibele leaseperiodes en concurrerende rentetarieven, maar check wel de specifieke voorwaarden.

Klantenservice: Hiltermann Lease is bekend om hun klantenservice, terwijl BeEquip zich onderscheidt door hun focus op duurzaamheid en milieu.

Conclusie

Het is belangrijk om goed te overwegen wat je nodig hebt en waar je waarde aan hecht bij het kiezen tussen Hiltermann Lease en BeEquip voor je bedrijfsauto.

Bij KOMPAR zijn we er om je hiermee verder te helpen. 

Met je transactiehistorie van het laatste jaar van je bedrijf, doe je een aanvraag bij ons. Daarmee kunnen we verdere vragen beantwoorden en kijken of je in aanmerking komt voor een lening bij Hiltermann Lease of BeEquip.

Binnen 24 uur krijg je dan een reactie. Je kan dan de financiering kiezen die het beste bij je bedrijf past. Zo vinden wij voor je de meeste passende, of beste zakelijke lening, aan de beste tarieven.

Al ons advies is compleet gratis en vrijblijvend. Wij zijn er om je te helpen!

Zakelijke lening of financial lease met Kompar

Hoe kunnen we je helpen?