Zakelijke rente in 2025

Wat betekent de hoge zakelijke rente in 2025 voor jouw bedrijf?

Sinds 2022 zijn de rentes in de eurozone in rap tempo gestegen. Waar we jarenlang konden lenen tegen bijna 0%, is dat beeld in 2025 compleet veranderd. De rente is hoog – en voorlopig lijkt daar geen snelle verandering in te komen.Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou als ondernemer? Of als consument? En waar gaat het naartoe met onze economie? We leggen het uit aan de hand van zes heldere vragen.

Zakelijke rente in 2022 via Kompar
  • 7
    minuten leestijd
  • Laatste update:
    April 17, 2025
Blog: KOMPAR & Creddo Zakelijke lening 2025 logo

In deze blog lees je over:

  • check
    De zakelijke rente voor 2025 uitgelegd
  • check
    De zakelijke rentestijging uitgelegd
  • check
    De impact of je zakelijke lening uitgelegd

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

  • check
    Vergelijk 15+ verschillende financiers
  • check
    Gratis persoonlijk advies
  • check
    Tot 1 miljoen, antwoord <24h.
Bekijk mijn opties

1. Waarom stond de rente vóór 2022 zo laag?

Na de financiële crisis van 2008 en de Europese schuldencrisis verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente tot historisch lage niveaus. Tussen 2015 en 2021 stond het belangrijkste rentetarief op of rond de 0%.

Daarnaast kocht de ECB op grote schaal staatsobligaties op – een beleid dat bekendstaat als kwantitatieve versoepeling. Het doel: groei aanwakkeren, inflatie op peil houden, en leningen goedkoop maken.

Dat werkte… tot het ineens te goed werkte.

2. Waarom ging de rente in 2022 ineens omhoog?

2022 markeerde het begin van een periode van torenhoge inflatie. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en verstoorde toeleveringsketens na corona zorgden ervoor dat de prijzen explodeerden. In sommige maanden liep de inflatie op tot boven de 10%.

Om dat te stoppen, greep de ECB in: rente omhoog. Snel én fors.

In 2025 is die rente nog steeds relatief hoog. Waarom? Omdat de inflatie weliswaar is gedaald, maar nog steeds te hoog is naar ECB-normen – vooral als je kijkt naar lonen en diensten.

3. Hoe werkt dat precies, rente verhogen tegen inflatie?

Een hogere rente maakt lenen duurder. Daardoor gaan bedrijven en consumenten minder snel geld uitgeven. Minder vraag = minder druk op prijzen = inflatie zakt.

Dat is de theorie. In de praktijk werkt het, maar vaak met vertraging – en soms met bijwerkingen, zoals tragere groei of zelfs recessie.

4. Is het nog wel verstandig om de rente hoog te houden?

Dit is hét debat in 2025.

Enerzijds wil de ECB de inflatie definitief onder controle krijgen. Anderzijds begint de economie in veel landen af te koelen. Sommige bedrijven stellen investeringen uit. Consumenten houden de hand op de knip.

Er is dus een risico dat we doorschieten: dat we inflatie wel onder controle krijgen, maar tegelijk de groei stilleggen.

Dat fenomeen noemen we stagflatie – en dat is iets waar beleidsmakers koste wat kost van weg willen blijven.

5. Zakt de rente in 2025 weer?

Ja, de rente is sinds begin 2025 aan het dalen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarief in januari en maart met 25 basispunten verlaagd, van 3,15% naar 2,65% . Deze verlagingen zijn een reactie op de afgenomen inflatiedruk en de zwakkere economische groei in de eurozone. De ECB verwacht dat de inflatie in 2025 zal dalen naar 2,1% en in 2026 naar 1,9%, met een kerninflatie die ook naar het doel van 2% beweegt .​

Desondanks blijft de rente in 2025 relatief hoog, wat gevolgen heeft voor ondernemers, consumenten en overheden. De ECB heeft aangegeven dat ze haar beleid blijft afstemmen op de economische data en niet vastligt aan een specifieke renteontwikkeling.​

6. En wat met bestaande leningen?

Heb jij een lening met variabele rente? Dan zijn de maandlasten fors gestegen de afgelopen jaren. In 2025 zijn er signalen dat vooral kleinere bedrijven en jonge gezinnen moeite hebben om aan hun verplichtingen te voldoen.

Banken zijn dan ook terughoudender geworden. Leningen zijn nog steeds beschikbaar, maar onder strengere voorwaarden en hogere rentes.

Volgens recente cijfers ligt de gemiddelde rente op zakelijke leningen in 2025 rond de 5 à 5,5%.

Wat kun je doen als ondernemer?

Ondanks de hoge rente is het nog steeds mogelijk om gunstige zakelijke financiering te vinden – als je weet waar je moet zoeken.

Bij KOMPAR helpen we je graag.

Met je financiële gegevens van het afgelopen jaar kun je een vrijblijvende aanvraag doen. Binnen 24 uur krijg je een overzicht van financieringsvoorstellen van meer dan 10 kredietverstrekkers. Jij kiest wat het beste bij jouw situatie past.

✔️ Snel duidelijkheid
✔️ Vrijblijvend en gratis
✔️ Onafhankelijk advies

Rente mag dan hoog zijn – met de juiste aanpak blijft je bedrijf groeien.

Wil jij weten wat jouw opties zijn in 2025? Laat ons je helpen. Doe een aanvraag bij KOMPAR