Zakelijke lening

Zakelijke lening nodig? Vermijd dan zeker deze 5 frequente valkuilen!

Ken je de daadwerkelijke rente al? Ooit gehoord van een boeterente? En wat met die looptijden? Alle valkuilen van een zakelijke financiering op een rijtje...

Valkuilen om te vermijden bij een zakelijke financiering
  • 3
    minuten leestijd
  • Laatste update:
    January 5, 2023

In dit artikel lees je over:

  • check
    Wat is de daadwerkelijke rente?
  • check
    Wat is boeterente?
  • check
    Hoe kosten vermijden?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

  • check
    Vergelijk 15+ financiers
  • check
    Gratis persoonlijk advies
  • check
    Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Als onderneming heb je soms om verschillende redenen een zakelijke lening nodig. Het kan zijn dat je bedrijf meer personeel moet aannemen, nieuwe kantooruitrusting nodig heeft of simpelweg meer wilt investeren. Wat het doel van de zakelijke lening ook is, er is altijd een zeker risico aan verbonden wanneer je geld leent. Toch kan je gauw een verkeerde keuze maken. Daarom zagen we de nood om 5 veel voorkomende valkuilen in detail te bespreken.

1. Vergelijk verschillende zakelijke leningen

Kiezen voor de eerste de beste zakelijke lening die je tegenkomt wanneer het tijd is om geld te lenen, kan ertoe leiden dat je bedrijf geld leent tegen veel hogere kosten dan nodig is. Door verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken en te kijken naar hun rentevoeten, voorwaarden en kosten, kun je er zeker van zijn dat je zo goedkoop mogelijk leent. Je zal ook een beter idee krijgen van hoe de kredietmarkt in elkaar steekt. Verder, zal het zo gemakkelijker zijn om hardere eisen te stellen aan kredietverstrekkers.

Als je voor KOMPAR kiest, hoeft je niet zelfverschillende aanbiedingen van banken en financieringsmaatschappijen tevergelijken. Zelfs de rentevoeten kunnen lager zijn. Daar kredietverstrekkers gedwongen worden te concurreren, hebben zij een incentief degoedkoopste lening tegen de allerbeste voorwaarden aan te bieden.

2. Bereken de daadwerkelijke rente

Een veelgemaakte fout bij het aanvragen van eenlening is je blind te staren op de nominale rentevoet en daarbij het jaarlijks kostenpercentage (JKP) en eventuele andere kosten volledig te vergeten. Een belangrijke regel is te kijken naar het JKP om te bepalen of de lening goedkoop is of niet. Als er een grootverschil is tussen het nominale bedrag en het JKP, is dit een teken dat de kosten te hoog kunnen zijn. Bekijk leningcontracten daarom altijd kritisch en vraag om het JKP te zien als de kredietverstrekker dat niet spontaan voorstelt.

3. Kijk uit voor boeterente en vergoeding vervroegd aflossen

Een zakelijke lening vervroegd afbetalen kan de moeite waard zijn. Hoezo dat? Door een vervroegde aflossing vermindert het uitstaandebedrag van de lening. Helaas levert vervroegde aflossen niet altijd een besparing op. Waarom niet? Omdat banken en andere financiers vaak boeterente berekenen. Je kan vaak zelf op de website van de banken berekenen hoeveelboete rente je moet betalen als je eerder aflost dan zoals bepaald in je leningovereenkomst.

Houdt daarom rekening met de vergoedingsvrije ruimte. Dat is het bedrag dat je boetevrij vervroegd kan aflossen. Deze ruimte vind je doorgaans terug in de algemene voorwaarden en belalingen van je leningcontract. Als je te veel te vroeg aflost, moet je met andere woorden een extra bedrag betalen omdat je je vergoedingsvrije ruimte overtreedt. Pas hier dus voor op.

4. Lange looptijden kunnen de rentekosten verdubbelen

Voor veel mensen is het verleidelijk om voor een langere termijn te kiezen, wat op zijn beurt leidt tot lagere maandelijkse kosten. Maar uiteindelijk kan dit je duur komen te staan als je naar de totale kosten van je zakelijke lening kijkt.

Indien je bijvoorbeeld 30 000 EUR leent voor 6 maanden met een maandelijkse aflossing van 5 999 EUR, komen de totale kosten van een zakelijke lening uit op 35 994 EUR. Kies je in plaats daarvan voor een looptijd van 18 maanden, dan bedragen de totale kosten 45 347 EUR, hetgeen betekent dat de lening 9 353 EUR duurder uitvalt. Beschouw, indien mogelijk, dus een kortere looptijd om hoge leningskosten te vermijden.

5. Leen nooit meer dan je bedrijf nodig heeft

Een grotere lening aanvragen dan je bedrijf nodig heeft, leidt alleen maar tot hogere lasten. Het kan verleidelijk zijn om een beetje extra te lenen, maar wij raden je sterk aan dit niet te doen. Zorg ervoor dat je een duidelijk doel hebt met betrekking tot je financieringsbehoeften. Probeer alleen het bedrag te lenen dat nodig is om juist dat doel te bereiken. Op die manier houd je de kosten laag en vermijd je extra financiële druk op je bedrijf.

Wij hopen dat dit advies je op weg kan helpen naar een succesvolle zakelijke lening. Met deze tips in het achterhoofd zouden jij en je onderneming geen probleem moeten hebben om een zakelijke lening te vinden die past bij je noden en behoeften.

Over KOMPAR

KOMPAR is een innovatieve online dienst die zowel kleine als middelgrote ondernemingen helpt de financiering te krijgen die zij nodig hebben. Na het invullen van een snelle aanvraag die meestal 1 minuut of minder in beslag neemt, ontvangt je aanbiedingen van verschillende kredietverstrekkers en banken. Dankzij ons systeem kan je snel en gemakkelijk je leningaanbiedingen vergelijken en de lening kiezen die het beste past voor je bedrijf. Als je meer informatie en hulp nodig hebt, kunt je contact opnemen met onze adviseurs, die je graag zullen helpen bij je aanvraag.

Zakelijke lening valkuilen met Kompar


Hoe kunnen we je helpen?